de Glutenvrije Bier Specialist

Gratis verzenden boven €85,00 (NL)

Gratis afhalen in Enschede

Verzendkosten €6,50 (NL)
c3c29a36bba1412008328037968efa05.gif
Webwinkel Keurmerk
Nieuwsbrief aanmelding
Aanmelden

Coeliakie (uitgesproken als seuliakíe) is een overgevoeligheid (intolerantie) voor gliadine, een onderdeel van gluten. Coeliakie wordt ook vaak glutenintolerantie genoemd en moet niet worden verward met glutenallergie, tarwe allergie of tarwe intolerantie. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, haver, spelt, kamut® en gerst. Rijst en mais bevatten weliswaar gluten, maar geen gliadine en zijn dus veilig voor coeliakie patiënten.

Gluten zitten ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Hierbij kan men denken aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Gluten zitten ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en in bier. Gluten komt ook vaak voor in haver, ondanks het feit dat haver van zichzelf glutenvrij is. Dit komt doordat haver tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag en tijdens de verwerking vaak in aanraking met andere wel gluten bevattende granen zoals tarwe, gerst en rogge waardoor het niet meer glutenvrij is.

Voedingsmiddelen met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van de dunne darm. Door deze beschadiging kan de darm zijn werk niet meer goed doen. De mate van beschadiging verschilt per coeliakie patiënt, dit is dan ook de reden waarom de ene coeliakie patiënt gevoeliger is dan de andere: sommige kunnen zelfs niet tegen voedingsmiddelen die volgende de norm glutenvrij zijn (namelijk < 20 ppm zoals vastgesteld in de Codex Alimentarius Standard en vastgelegd in de Europese Verordening (EG) 41/2009). Deze groep kan alleen zonder problemen voedingsmiddelen nuttigen welke volledig glutenvrij zijn (dus 0 ppm).

De enige manier om klachten te voorkomen is het volgen van een strikt dieet waarin gluten niet voorkomt. Dat betekent dat de patiënt géén voedingsmiddelen kan eten die tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut® of haver bevatten. Uit internationaal onderzoek komt naar voren dat er waarschijnlijk veel meer mensen zijn die coeliakie hebben zonder het zelf te weten. Daarom is coeliakie misschien wel de meest onbekende volksziekte van Nederland. Meer informatie over coeliakie kunt u verkrijgen bij de
Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies.
Webwinkel Keurmerk en klantebeoordelingen

Wij verkopen geen alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de 18 jaar.
U dient 18 jaar of ouder te zijn om deze site te bezoeken.