de Glutenvrije Bier Specialist

Gratis verzenden boven €85,00 (NL)

Gratis afhalen in Enschede

Verzendkosten €6,50 (NL)
c3c29a36bba1412008328037968efa05.gif
Webwinkel Keurmerk
Nieuwsbrief aanmelding
Aanmelden

Cultuur, traditie en historie. Dat geldt zeker voor witbier en voor weizen bier. Het eerste 'witte' bier kwam voor zover we weten uit Hamburg dat in 1374 overging van rotbier met voornamelijk haver op wit bier waar een deel van de haver werd vervangen door gerstemout.
Witbier/weizen is bier van hoge gisting dat niet alleen met gerstemout maar ook met tarwemout en soms ook met haver wordt gebrouwen. Het bier is meestal ongefilterd en daardoor troebel en het alcoholpercentage ligt meestal tussen 5 en 6 procent.
Over het woord ‘wit’ in de Nederlandse naam doen verschillende theorieën de ronde. In het Duits en het Frans wordt van ‘Weißbier’ of ‘Weizenbier’ en ‘bière blanche’ gesproken. In het Duits betekent het woord ‘Weizen’ tarwe, en het Oudnederlands kent het woord ‘weit’, dat ook tarwe betekent (denk ook aan boekweit). Het is daarom zeer goed mogelijk dat de naam witbier een verbastering van ‘weitbier’ is. In de middeleeuwen was het brouwen van witbier meer verbreid dan tegenwoordig. In de Middeleeuwen verschilde het witbier echter nog veel ten opzichte van het witbier zoals we dat nu kennen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden kwam pas vanaf het begin van de 18e eeuw op gang. Die kruiden waren van groot belang: ze compenseerden de zoete smaak die van de granen afkomstig was en ze vergrootten de houdbaarheid van het bier. In zowel de 18e als 19e eeuw groeide witbier uit tot een van de voornaamste bierstijlen van België.

Vaak worden witbier en weizen door elkaar gehaald. Dat is ook wel logisch omdat het beide ongefilterde tarwebieren zijn.
Witbier is blond van kleur en wordt veelal gezien als een Belgische bier specialiteit. Meestal is een witbier (een beetje) troebel. Er wordt minder tarwe gebruikt dan bij een weizen bier. De gebruikte tarwe is ongemout. Een witbier heeft meer hop en is hierdoor iets bitterder en is veelal zoetzurig en kruidig van smaak. Dat komt door de toevoeging van bijvoorbeeld koriander of sinaasappelschil. Deze kruidigheid overheerst echter niet, maar zorgt die voor een aromatische balans in het bier.
Weizen is echt Duits bier. Het bestaat uit minimaal 50% tarwebier en bestaat alleen maar uit graan, water en hop. Er worden geen kruiden toegevoegd. De kleur van een weizen bier is traditioneel bleekgeel tot blond. Doordat er minder hop wordt gebruikt dan bij een witbier is een weizen minder bitter. Het is fris en vol van smaak, met meer koolzuur en is meestal iets zoeter dan een witbier.

De Glutenvrije Bier Specialist levert het volgende glutenvrije witbier en glutenvrije weizen bier: 


Bezig met laden...


de Glutenvrije Bier Specialist:
uw specialist als het gaat om echt lekker glutenvrij bier.


Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies.
Webwinkel Keurmerk en klantebeoordelingen

Wij verkopen geen alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de 18 jaar.
U dient 18 jaar of ouder te zijn om deze site te bezoeken.